Week van de Scheidsrechter

Week van de Scheidsrechter

23 september 2021 14:00


Wie fluit er vandaag? Deze vraag wordt wekelijks in menig kantine en kleedkamer gesteld. Het valt echter niet altijd mee om voor alle wedstrijden een scheidsrechter te regelen. Gelukkig beschikken we bij RFC over een aantal clubscheidsrechters en twee daarvan stellen zich voor.

Als eerste Jarno van Dongen (net 20 jaar) die gedurende zijn actieve carrière bij Good Luck en later RFC is gestart met fluiten. Zoals hij zelf aangeeft, was hij het als speler niet altijd eens met de beslissingen van de scheidsrechter en is daarom de uitdaging aangegaan om zelf wedstrijden te gaan leiden. Eerst bij de jongste jeugdteams en inmiddels fluit hij op zaterdag wedstrijden van de bovenbouw. Daarnaast is hij op zondag bij de dames van Madese Boys actief als arbiter.

Het leuke aan scheidsrechter zijn, is volgens Jarno dat jij ervoor zorgt dat de spelers lekker kunnen voetballen. Als dat lukt door niet teveel in te grijpen waardoor het tempo in de wedstrijd blijft, heeft hij het ook naar zijn zin. Dit lukt alleen niet altijd, spelers en trainers gaan weleens over de schreef. Als dit te gek wordt, dan moet je duidelijk je grenzen aangeven en als het echt nodig is een gele kaart (tijdstraf) uitdelen. De meeste wedstrijden verlopen echter zonder problemen en als na afloop spelers en trainers Jarno bedanken voor de goede leiding, dan gaat hij met een tevreden gevoel het veld af.

Om zich verder te ontwikkelen zou Jarno graag een scheidsrechterscursus bij de KNVB gaan volgen. In de Corona periode zijn de cursussen tijdelijk gestopt, maar waarschijnlijk kan hij binnenkort starten met een opleiding tot clubscheidsrechter. Deze opleiding wordt vanuit RFC vergoed, want we investeren niet alleen in trainers, maar ook in scheidsrechters!

collage_jarno_jan.jpg

Daar waar Jarno zich als jonge scheidsrechter op de velden begeeft, is Jan van Groos (60 jaar) een ervaren leidsman die het klappen van de zweep wel kent. Na een jarenlange voetbalcarrière die hem onder andere voerde langs JPS in Tilburg en Good Luck, is hij enkele jaren geleden gestart als scheidsrechter. Zijn voetbalteam stopte bij de KNVB en speelde daardoor niet meer wekelijks. Vervolgens kwamen daar wat lichamelijke klachten (schouder, knie) bij wat de weg vrijmaakte voor een tweede carrière op het voetbalveld. Als liefhebber van het spelletje blijft hij op deze manier toch actief.

Inmiddels fluit Jan al weer enkele jaren zijn wedstrijden op zaterdagmiddag, variërend van de oudere jeugd, tot dames en de lagere seniorenteams. Na de controle van de spelerspassen klinkt het eerste fluitsignaal. De term thuisfluiter, die in het amateurvoetbal regelmatig wordt gebruikt, is op hem niet van toepassing. Onpartijdig en objectief leidt hij de wedstrijd en past de spelregels toe. Natuurlijk komt er wel eens commentaar, maar door hier niet op te reageren merken spelers al gauw dat er niets te halen valt.

Voor Jan is een wedstrijd geslaagd als beide teams met respect hebben gestreden voor de punten. Na afloop van de wedstrijd de uitslag verwerken in de Wedstrijdzaken app, nog een praatje en een drankje in de bestuurskamer en vervolgens richting huis.

In de Week van de Scheidsrechter (van 25 september tot en met 3 oktober) vraagt de KNVB aandacht voor de scheidsrechters die er elke week staan om alle wedstrijden in het amateurvoetbal in goede banen te leiden. Door respect te tonen voor de scheidsrechter, zorgen we er met zijn allen voor dat een scheidsrechter met plezier terugkijkt op de wedstrijd en we ook de volgende keer een beroep op hem kunnen doen. Denk daaraan als je in of langs het veld staat.

Lijkt het je leuk om net als Jarno en Jan scheidsrechter/ spelbegeleider te worden bij RFC. Of wil je hier meer informatie over, neem dan contact op met scheidsrechterscoördinator Marco Peters (voetbalzaken@rfc2017.nl).

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!